Irtisanomissuojapommi

Helsingin 39 000 työntekijällä on irtisanomissuoja – syynä 71 ihmisen siirtyminen Sipoosta
Helsingin kaupungin henkilöstö on nauttinut kaikessa hiljaisuudessa irtisanomissuojaa lähes neljä vuotta ilman, että siitä on keskusteltu julkisuudessa. Helsinki on Suomen suurin kuntaorganisaatio.

Helsingin kaupungin työntekijöille syntyi viiden vuoden irtisanomissuoja Lounais-Sipoon alueen pakkoliitoksen yhteydessä vuoden 2009 alussa. Noin 39 000 työntekijällä on suoja vuoden 2013 loppuun asti.

Irtisanomissuoja koskee kaupungin ja sen liikelaitosten työntekijöitä. Kaupungin yhtiöiden henkilöstöä suoja ei koske.

Irtisanomissuoja syntyy lain mukaan myös osakuntaliitoksessa, jos liitettävästä kunnanosasta siirtyy henkilöstöä liitoskumppanin palvelukseen.

Lounais-Sipoon alueliitoksen yhteydessä Sipoon kunta joutui luovuttamaan koulun ja kaksi päiväkotia Helsingille. Kaupungin palkkalistoille siirtyi Sipoosta 71 työntekijää, joista 28 oli koulun ja 43 päiväkotien henkilökuntaa.

Lounais-Sipoon liitoksessa suoja syntyi Paras-lain ja silloisen kuntajakolain perusteella. Nykyinen uudistettu kuntajakolaki antaa samanlaisen suojan liitoskuntien henkilöstölle. Suoja koskee myös osakuntaliitoksia.

Helsinki hyväksyi henkilöstönsä irtisanomissuojan mukisematta, eikä 39 000 työntekijän viiden vuoden suoja synnyttänyt Lounais-Sipoon liitoksen yhteydessä otsikoita. Noin 30 neliökilometrin maa-alueen siirtäminen Sipoolta Helsingille oli kaupungille merkittävä voitto maankäytön suunnittelun kannalta.

Lounais-Sipoon alueliitos toteutettiin pääministeri Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksen aikana hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk) ja asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) vetovastuulla, mutta asiaa valmisteltiin jo alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk) ministerikaudella.

Lähde: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/helsingin-39-000-tyontekijalla-on-irtisanomissuoja-syyna-71-ihmisen-siirtyminen-sipoosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>