Kannustinloukkupommi

Sosiaaliturvan kannustinloukuista puhutaan harvoin. Sosiaaliturvasta puhutaan vain kun sitä vaaditaan korotettavaksi. Etenkään ei puhuta syvällisistä syistä: valtio aiheuttaa ja ylläpitää sosiaaliturvan tarpeessa olevia muun muassa työmarkkinasääntelyllään ja pseudoliberaalilla maahanmuuttopolitiikallaan.

“Työnteko ei kannata
Pienipalkkainen saa käteen usein suunnilleen saman tekemättä töitä. Keikkatöitä ei työttömän kannata juuri lainkaan ottaa vastaan. Toimeentulotuki ja asumistuki ovat erityisen kannustamattomia tukimuotoja.”

http://liberalismi.net/wiki/Kannustinloukku#Kannustinloukku

Kuva Suomenkuvalehti

**

Tässä pari linkkiä aiheen alustukseksi.

LINKKI 1: Heidän ei kannata mennä töihin
LINKKI 2: Työ ei kannata, kun sossutuet menevät

Samaan aikaan, kun kokonaisveroasteemme nousee, tai ehkä on jo noussut Ruotsin ja Tanskan rinnalle, tai jopa ohi maailman korkeimmaksi ja yksityisen sektorin ostovoima on Länsi-Euroopan ehdotonta pohjasakkaa, hallitus nostelee julkisen sektorin veroelättien palkkoja, ajaa teollisuuttamme ja työpaikkojamme ulos (mm. ryöstöverotuksella, Vihreällä verouudistuksella ja rikkidirektiivillä), se myös nostelee sosiaaliviraston asiakkaiden ja eläkeläisten ansioita. Valtionhallinnon palkat ovat nousseet aivan poskettomasti, ja nousevat edelleen. Toimintaa ylläpidetään jatkuvasti suuremmalla velalla.

Autoveron nostolla verotulot vain pienenivät ja lisäsivät työttömyyttä. LINKKI. Autokaupan konkurssiaalto on vasta tulossa.

Vuoden loppuun mennessä meillä on nettomaksajien puolelta, eli yksityiseltä sektorilta arviolta 100.000 ihmistä YT-neuvotteluissa, samalla kun budjettimme on 7-10 Miljardia Euroa alijäämäinen ja valtion velka nousee 100 Miljardiin Euroon. Merkittävä osa kunnistamme on käytännössä kassakriisissä. Valtionosuuksien pienentyessä kunnallisverotkin vain nousevat.

Kannattaa katsoa Isokallion kommentit Jälkiviisaista.
http://areena.yle.fi/tv/1681451

Kohta 2 Miljardia Euroa velkaa oleva, ja veronmaksajia hirvittävällä vauhdilla kehyskuntiin menettävä Helsinki törsää vanhan Miljardin muutaman sadan pirinistin ja sekakäyttäjän luksusyksiöihin, samaan aikaan kun vanhusten asemaa heikennetään jatkuvasti. Kalasatamaan ja Jätkäsaareen tulee molempiin 20-25% sosiaalista asumista… Suomen kalleimmille paikoille, meren rannalle! Ensimmäiset afrikkalaiset ovat jo muuttaneet Kalasatamaan.

Kannustinloukuista ollaan puhuttu 1990-luvulta saakka, ilman että asialle ollaan tehty mitään. Päinvastoin… tilannetta ollaan vain pahennettu. Tämä on ensi vuoden realismia.

http://i50.tinypic.com/25i2mnl.jpg

Kuka laittaisi tälle mielipuolisuudelle stopin? Esimerkiksi “vaihtoehdoksi” itseään mainostavien Persujen talouspolitiikasta saa täysin skitsofreenisen kuvan.

Toisaalta he puhuvat teollisuuden ja tuottavan työn puolesta, mutta toisaalta he haluavat nostaa joutilaiden sossun elättien elintasoa ja pitää yllä Suomen julkisen sektorin byrokratiakoneiston täysin vastuutonta porsastelua. Jokainen ymmärtää, että tällainen kombinaatio on kovaa vauhtia jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi muuttuvassa Suomessa täysin mahdoton.

Joko me alamme purkamaan “hyvinvointivaltiota” ja virkakoneiston rälssiä ja tekemään yrittäjyyden ja työnteon houkuttelevaksi… tai sitten siirrymme jatkuvasti vain reaalikommunismin suuntaan… niin kauan, kun velkarahaa taikaseinästä riittää.

Nykymenolla olemme korviamme myöten kusessa muutamassa vuodessa.

Kirjoittanut Detonator

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=215276&tstart=0

*******

Kannustinloukku

Vuonna 2007 työttömistä 2,4 % ei olisi lainkaan hyötynyt työllistymisestä ja 15 % olisi saanut enintään 20 %:n hyödyn tuloistaan, loppu olisi mennyt kolminkertaiseen progressioon[5]. Tulonsiirroilla elävän perheen tapauksessa keskituloinen työpaikka olisi jopa vähentänyt perheen nettotuloja[5], joskin perheettömilläkin efektiivinen rajavero voi olla yli 100 %[6].

Osa-aikatyötä tekevät jättäytyvät työttömyyspäivärahalle, koska siitä jää enemmän käteen[7].
Osmo Soininvaaran mukaan pulloja keräämällä ja sosiaaliturvalla elää helposti leveämmin kuin menemällä töihin. Näin sosiaaliturva lisää syrjäytymistä. [8]

Rovaniemeläinen KtM Taina Tast suostui koulutusta vastaavan työn puutteessa otamaan vastaan avustajantöitä. Asumis- ja työttömyystukien vähenemisen ja verojen vuoksi hänelle jäi tästä käteen 0,78 euroa/tunti eli efektiivinen verokiila oli 92 %. [9]

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajan mukaan hallitusohjelman 2011-2015 lupaama kannustinloukkujen poistaminen saisi aikaan, että kaikki työttömyysjaksot jäisivät lyhytkestoisiksi.[10] Hallitusohjelman mukaan “Työnteon esteet ja työllistymisen kynnykset poistetaan ja kannustavuutta lisätään.”[11]

Työnteko ei kannata
Pienipalkkainen saa käteen usein suunnilleen saman tekemättä töitä. Keikkatöitä ei työttömän kannata juuri lainkaan ottaa vastaan. Toimeentulotuki ja asumistuki ovat erityisen kannustamattomia tukimuotoja. [12]

http://liberalismi.net/wiki/Kannustinloukku#Kannustinloukku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>