Kiina-pommi

Kauppalehti uutisoi:

Kiinan taloustilastot toukokuulta vahvistavat toisen kvartaalin vaatimattoman vedon, kirjoittaa ekonomisti Annika Lindblad Nordea Marketsin aamukatsauksessa maanantaina.

Hän muistuttaa, että taustalla on ensimmäisen neljännes, joka alitti odotukset.

Viikonvaihteessa julkaistujen lukujen perusteella Kiinan kasvu pysyy alle kahdeksan prosentin myös kuluvalla neljänneksellä. Tämä ei ekonomistin mukaan kuitenkaan herättäne viranomaisissa suurempia huolia.

”Esimerkiksi Kiinan presidentti Xin kerrottiin viikonloppuna toistaneen, että hän on tyytyväinen alkuvuoden 7,7 prosentin kasvuun. Heikko talousdata Kiinasta painaa raaka-aineiden hintoja ja siten etenkin raaka-ainetuottajamaiden aktiviteettia, mikä on heijastunut esimerkiksi heikompana Australian dollarina.”

Nordean katsauksen mukaan Kiinan kauppatase oli kokonaisuutena linjassa odotusten kanssa, kun sekä viennin että tuonnin kasvu alittivat reippaasti odotukset.

”Tuonnin pieni supistuminen ja viennin prosentin kasvu vuodentakaisesta kertovat niin heikosta kotimaisesta kysynnästä kuin edelleen vaimeasta globaalista kysynnästä.”

Lindbladin mukaan toukokuun heikohkot luvut vahvistavat näkemyksen ettei Kiinan kasvu merkittävästi piristy ainakaan kuluvalla kvartaalilla.

”Muutenkin puheet Kiinan talouden elpymisestä ja piristymisestä ovat ylimitoitettuja, kun puhutaan kasvun vakiintumisesta 8 prosentin tuntumaan tammi-maaliskuun 7,7 prosentista.”

Lindbladin mukaan Kiinan koko vuoden kasvusta parane odottaa liikoja.

”Elvytystoimien välttely vahvistaa, että kasvu jäänee odottamaamme 7,8 prosenttiin vuonna 2013. Kiinan viranomaiset vaikuttavat tähän ihan tyytyväisiltä, joten muunkin maailman on vain sopeutuminen.”

Antti Mustonen/Kauppalehti

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>