Seinähullu-pommi

Espoo kasvaa ja nostaa kunnallisveroa

Espoossa asuvana oikein naurattaa paikallislehden uutisointi, jossa kerrottiin Espoon kaupungin johtajan virkamiestyönä valmistelemasta budjettiehdotuksesta, jossa kunnallisveroa nostettaisiin 0,5 %-yksikköä. Kun ehdotus on tehty virkamiesvalmisteluna lienee selvää, että siinä ei mainita sanallakaan lomautuksia tai irtisanomisia kaupungin kulurakenteen tasapainottamiseksi. Veronkorotusta perustellaan kuitenkin sillä, että Espoo aikoo kasvaa ja tarvitsee rahaa asuntojen ja infran rakentamiseen 4 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi myönnetään, että valtaosa näistä 4 000 uudesta asukkaasta on maahanmuuttajia, eli tämä on varmaankin ensimmäinen paikka, jossa avoimesti myönnetään, että maahnamuuttajat kuluttavat enemmän rahaa kuin tuovat kuntaan.
Kun nyt Espoo kuitenkin perustelee kuntaveron nostotarvetta sillä, että kasvuun pitää investoida, niin jotenkin tästä kuntaveron nostotarpeesta paistaa läpi se, että todellinen syy nostotarpeelle joko a) virkamiesten taitamaton talouden pito ja investointien rahoitusosaaminen, b) lähes 4 000 maahanmuuttajan yhä harveneville nettoveronmaksajille aiheuttama lisäkuorma tai c) käyttömenojen holtiton kustannuskasvu, ja johdon kyvyttömyys parantaa tuottavuutta, vaikka toista kaupunki yrittääkin mainostaa.

a) kohtaa perustelen sillä, että mielestäni on järjetöntä, että tuloveroja korottamalla yritetään rahoittaa asuntorakentamisen tarpeita. Asuntojen vaatimat kunnallistekniikan investoinnit tulisi ensisijaisesti rahoittaa mielestäni kunnallistekniikan käyttö -ja liityntämaksuissa, eli esim. sähkö- ja vesilaskussa. Teiden rakentaminen alueelle tulisi pystyä kattamaan tonttien myyntituloilla, ja niiden hoito kiinteistöveroilla. Samoin alueella tarvittavien koulujen ja päivähoitopaikkojen rakentamisen kulut pitäisi mielestäni pystyä kattamaan tonteista saatavilla myyntituloilla/velalla ja kuolettaa velkaosuutta myöhemmin asukkailta saatavilla kiinteistöverontuotoilla. Koulujen ja päiväkotien sekä muiden kunnallisten paikallispalvelujen käyttökustannukset voitaisiin kattaa kunnallisverolla ja käyttömaksuilla (pl. koulu josta maksuja ei peritä).

Mielestäni säätämällä kunnan veroastetta, palveluiden hintoja ja assettien myyntihintoja (eli lähinnä tonttien) sen mukaan millaisia kustannuksia ne aiheuttavat kunnalle, pitäisi pystyä rahoittamaan lähes millaista kasvua tahansa kunnallis-tai kiinteistövero-% koskematta. Nyt kunnat toisensa jälkeen korottavat tuloveroprosenttia, joko vetoamalla tarpeeseen rahoittaa kasvuinvestointeja tai siihen, että talous kunnassa sakkaa. Tämä voidaan mielestäni perustella vain sillä, että kuntaan muuttavat uudet asukkaat aiheuttavat kunnalle nettokustannuksia, eli tulevat sosiaalitoimen eläteiksi tai eivät muuten maksa veroja kunnalle. Toinen vaihtoehto on se, että kasvuinvestoinnit ovat vain keppihevonen ja todellinen syy on se, että kunnallishallinto on kykenemätön parantamaan tuottavuuttaan ja leikkaamaan tarjoamiaan ”turhia” palveluja, ja täten veroprosentti on tuomittu vuosien saatossa nousemaan kiihtyvällä tahdilla kohti 100 prosentin maksimia. Yleisesti pitäisi kuitenkin olla tiedossa, että nousevat verot tarkoittavat vain julkisten työpaikkojen suojelua yksityisten kustannuksella. Veikkaan, että todellisuus on jossain kohtien a), b) ja c) yhdistelmässä.

On tietysti mahdollista, että valitukseni kuntatalouden kehnosta hoidosta pitäisi osoittaa sinne samalle sylttytehtaalle kuin missä suurinta osaa muistakin suomalaisten pidemmän aikavälin hyvinvointia vakavasti uhkaavista ongelmista synnytetään eli hallitukseen. Nyt kun Suomen toiseksi suurimman kaupungin kunnanjohtajakin on kiertäen ilmaissut, että maahanmuuttajat eivät tuo yhteiskuntaamme muuta kuin pelkkiä kustannuksia, niin nykyisessä taloustilanteessa on lähes mahdoton ymmärtää, mikä saa hallituksemme edelleen rikastuttamaan elinympäristöämme kouluttamattomilla afrikansarven ja lähi-idän alkuasukkailla, jotka edelleen heikentävät jo nyt vaikeuksissa olevien tavallisten suomalaisten elinolosuhteita.

 

Kirjoittanut  Super-Hessu

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=233019&start=0&tstart=0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>