Elintarvikkeiden hintapommi

Ruoka kallistuu entisestään
http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2012/10/09/ptt-ruoka-kallistuu-entisestaan/201239477/12

Ruoan kallistuminen pahenee

“Vuosi-inflaation suurin ajuri oli syyskuussa ruoanhinta. Jos brittilehti Telegraphin tietoja on uskominen, tilanne vain pahenee.

Ruokakorin hinta on noussut kolmanneksella luottokriisin alkamisen jälkeen Britanniassa. Huonot sadot ja maailman väestömäärän kasvu pitää siitä huolen, että ruoka kallistuu edelleen.

Brittihallituksen maatalousosaston tekemä taskukirja ruokatilastoista kertoo karua tarinaa. Pamfletti on analyysi ruoan hinnasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan, ja numerot ovat synkkiä.

Vuodesta 2007 ruoanhinta on noussut kolmanneksella ja alempien tuloluokkien kuluttajat joutuvat tekemään tämän vuoksi kompromisseja ruoan laadussa ja terveellisyydessä. Rahat eivät vain riitä kunnon ruokaan.

Köyhemmät ihmiset ovat vähentäneet hedelmien ja vihannesten ostamista. Lisäksi he suosivat kalorimäärältään pienempiä ruokia.

Brittilehti valittelee, että samalla jaksolla Ranskassa ja Saksassa ruoka on kallistunut vain 13 prosenttia.

Britanniassa ruoan hinnan vuosinousu on asettunut noin kahteen prosenttiin tänä vuonna. Ensi vuodelle ekonomistit ennustavat kuitenkin noin neljän prosentin nousua, koska tämän vuoden sadot ovat huonoja ja maailman väestömäärä kasvaa koko ajan.

Asiantuntijat ennakoivat erityisesti viljatuotteiden, lihan ja maitotuotteiden kallistuvan.

Suomessa kova ruokainflaatio

Tänä vuonna ruoan hinta on noussut huomattavasti kovempaa Suomessa kuin Britanniassa. Elintarvikkeiden hinnat pomppasivat 6,36 prosenttia syyskuussa, mikä vauhditti yksittäisistä tekijöistä eniten 2,7 prosentin vuosi-inflaatiota. Hintojen nousu on kiihtynyt loppuvuonna, sillä vielä helmikuussa elintarvikkeiden hinnat nousivat 3,58 prosenttia vuositasolla. Viime vuonna ruoan hinta kohosi kuukausittain 4,0-6,37 prosentin välillä.

Erityisen voimakkaasti on noussut lihan hinta. Tänä kesänä lihan hinta nousi noin yhdeksän prosenttia kuukaudesta toiseen vuositasolla. Lihajalosteet ovat kallistuneet jopa yli kymmenen prosenttia. Kananmunien hinta harppasi syyskuussa yli 23 prosenttia vuositasolla.

Verrattuna esimerkiksi asumiseen, veteen, sähköön ja muihin polttoaineisiin ruoan kallistuminen on ollut todella voimakasta. Asuminen alalajeineen kallistui vain puoli prosenttia syyskuussa verrattuna viime vuoteen.

Tulvien vuoksi sadot jäivät huonoksi myös Suomessa. Koska maailman laajuisesti satotilanne on surkea, odotettavissa on, että lihan ja viljatuotteiden hinnat jatkavat voimakkaamassa ylämäessä Suomessakin. Maitotuotteiden hintojen nousu on hidastunut loppuvuonna 2-3 prosentin tuntumaan, mutta rehun kallistuessa nousee myös maitotuotteiden hinta.”

Satu Hirvelä/ Kauppalehti
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ruoan+kallistuminen+pahenee/201211296387

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>