Keskuspankkipommi

EUROKRIISI

Keskuspankkien toimet vaarallisia, BIS enteilee

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Keskuspankkien toimet vaarallisia, BIS enteilee

Kansainvälinen järjestelypankki BIS varoittaa keskuspankkien toimista. Keskuspankeilla on rajoitetut mahdollisuudet piristää talouskasvua, BIS toteaa.

Keskuspankit eivät voi löysätä lisää rahapolitiikkaansa ilman, että toimet aiheuttavat riskejä kansantalouksille, Kansainvälinen järjestelypankki BIS sanoo.

– Keskuspankit eivät voi tehdä ”mikä ikinä on tarpeen” palauttaakseen edelleenkin hitaasti kasvavat taloudet nopealle ja kestävälle kasvu-uralle, BIS:n raha- ja talouspoliittisen osaston johtaja Stephen Cecchetti sanoi toimittajille eilisessä konferenssipuhelussa uutistoimisto Bloombergin mukaan.

– Keskuspankit eivät voi tehdä lisää ilman, että ne pahentavat riskejä, joita ovat jo luoneet.

Cecchettin mukaan keskuspankit ovat antaneet lainanottajille ja pankeille aikaa korjata ongelmansa, kun ne ovat laskeneet ohjauskorkonsa nollaan ja kasvattaneet taseitaan, vaikka kehitys on ollut ”epätasaista” eri maissa. Keskuspankkien pitäisi hänen mielestään keskittyä jatkossa perinteiseen rooliinsa ja rohkaista päättäjiä sopeutustoimiin.

– Nyt muiden pitää toimia ja vauhdittaa kovaa, mutta elintärkeää uudistus- ja korjaustyötä tuottavuuden ja työllisyyden kasvun parantamiseksi. Jokaisen maan pitää räätälöidä uudistusohjelma, jolla se maksimoi mahdollisuutensa onnistua ilman, että talouden elpyminen vaarantuu, Cecchetti kommentoi esitellessään eilen julkaistua BIS:n vuosikertomusta.

Eniten uudistuksia on tehty maissa, joilla on rajoitettu pääsy rahoitusmarkkinoille, kuten Kreikassa. Sen sijaan historiallisen matalan korkotason maat, kuten Britannia ovat uudistaneet rakenteitaan vähemmän, BIS arvioi.

Vuosikertomuksessa BIS varoittaa keskuspankkien lisäelvytyksestä. BIS:n mukaan matala korkotaso aiheuttaa ”kansainvälisiä leviämisvaikutuksia”, jolloin suorat sijoitukset ohjautuvat nopeasti kasvaviin talouksiin ja valuutat kallistuvat.

Taloussanomat  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/06/24/keskuspankkien-toimet-vaarallisia-bis-enteilee/20138782/12

Kommentit

 ***

Maailman keskuspankit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>