Kilometrikorvauspommi

Kilometrikorvausten leikkaus raivostuttaa

“Autoilijoita raivostuttaa eduskunnan päätös pienentää työajoista maksettavia verottomia kilometrikorvauksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät pidä nykyistä korvausta hallituksen tavoin perusteettomana, vaan korvaus koetaan jopa liian pieneksi.

Työntekijöille maksettavat verottomat kilometrikorvaukset laskevat ensi vuoden alusta kahdella sentillä kilometriltä. Vuonna 2014 yli 15 000 kilometriä vuodessa ajavat menettävät korvauksestaan lähes puolet.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten etujärjestön SMKJ:n teettämän kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalainen pitää jo nykyisin maksettavaa 45 senttiä kilometriltä liian pienenä. Lähes puolet vastanneista on sitä mieltä, että korvaus on nyt sopiva.

SMKJ:n toiminnanjohtajan Juha Häkkisen mukaan uusi laki voi jopa uhata autoa työssään tarvitsevien elantoa.

– Nykyinenkään korvaus ei ole riittävä niille, jotka ajavat paljon ja joutuvat vaihtamaan usein autoa. Korvaus ei kata auton kulumisesta johtuvia kustannuksia kokonaan.

Hallitus on perustellut uudistusta muun muassa sillä, että kilometrikorvaus on tällä hetkellä suurempi kuin auton käytöstä koituvat kustannukset, ja näin laiton tapa maksaa verotonta palkkaa.

– Kaikille maksettava yhtä suuri korvaus voi tarkoittaa sitä, että jotkut saavat enemmän kuin mitä todelliset kulut ovat. Paljon ajavien kohdalla näin ei kuitenkaan ole, sanoo Häkkinen.

Selvä enemmistö suomalaisista, 75 prosenttia, pitää autoilun ja liikenteen verotusta jo nyt liiallisena. Häkkisen mukaan on epäreilua, että autoilijoita kuritetaan vielä lisää. Kaikkia työssäkäyviä ei hänen mielestään kohdella tasaveroisesti.”

Kauppalehtihttp://www.kauppalehti.fi/auto/uutiset/kilometrikorvausten+leikkaus+raivostuttaa/201212321009?ref=

xxx

Paljon puhutut kilometrikorvaukset Osa 2 – vain tyhmä äänestää sortajaansa

“Liikkuvan myyntimiehen arki muuttuu lähivuosina entistä vaikeammaksi, ellei mahdottomaksi kiitos Kataisen hallituksen. Km-korvausleikkaus saatiin läpi heittämällä ilman isompia vastalauseita ja nyt sitten itse kunkin tulee miettiä, että mitä tehdä tulevaisuudessa vai kärvistelläkö omasta pussista työajot nöyrästi.

Ennen Eduskuntavaaleja julistettiin eräissäkin piireissä: “suomalaisen työn puolesta” / “suomalaisen yrittäjyyden puolesta”. Meitä liikkuvia myyntialan henkilöitä taputeltiin olalle sekä todettiin, että ollaan tärkeitä lenkkejä suomalaisessa yritysmaailmassa ja todisteltiin, että meidän puolta kyllä pidetään. Kuinka tässä siltikin kävi näin?

Arkadianmäeltä näytetään keskisormea meidän suuntaan eikä juuri kukaan ole pitänyt meidän puolta. Sipilä ja Soini ovat ainoastaan yhdet lausunnot antaneet, mutta siinä kaikki. Liikuvan myyntimiehen asiaa ei aja kukaan. Ei kukaan.

Vuoden alussa oli jo aistittavissa, että kaikista vaalilupauksista ja puheista huolimatta olemme täysin vapaata riistaa. Yhdessä päivässä ainakin oma työntekoni muuttui kalliimmaksi, kun 1.1.2012 km-korvaus laski, mutta samalla myöskin dieselvero NOUSI. Tankatessani tankin täyteen loppusumma lähenteli 110 euroa… ja tästä huolimatta minulle maksettaisiin vähemmän km-korvauksia. Tämä oli varmaankin testi; paljonko nostaisimme meteliä? Emme nostaneet ja siksi maaliskuussa tehtiin oikea pistokokeiden pistokoe; katsottiin nousisiko kukaan kunnolliseen vastarintaan, kun ilmotettaisiin km-korvausleikkauksesta. Vastarinta oli hyvin kesyä ja jotkin tahot jopa vaikenivat. Hyvin vaisuja oli moni heistäkin, jotka olivat esittäneet vuosia ajavansa liikkuvien myyntimiesten etua. Tämä ratkaisi kaiken; km-korvausta voitaisiin leikata rajusti ja miksi ei vielä rajummin, kun oli maaliskuussa luvattu? Kukaan ei estelisi, joten siitä vaan! Niinpä elokuussa ilmoitettiin maaliskuun uhkausta rajumpi leikkaus; kaikille 45 senttiä -> 43 senttiin vuodesta 2013 lähtien ja seuraavasta vuodesta lähtien yli 15 tkm vuodessa ajaville se kunnon leikkaus, joka oli jo maaliskuun testissä luvattu.

Myyntimiehiä pidetään sylkikuppeina. Mutta onko syytä katsoa myös peiliin; annammeko tämän vain tapahtua? Askel askeleelta hallitus testasi, että paljonko otamme kuraa niskaan ja näytimme käytöksellämme, että antaa tulla vain(!?) Olemmeko ryhmä, joka loppujen lopuksi kerjää tätä? Kuten edellisessä kappaleessa yritin vihjata, meille tehtiin “pistokokeita” sekä “testejä” ja reputimme ne kaikki.

Hallitus näytti minulle mikä on heidän todellinen linjansa ja samalla joudun toteamaan, että kevään presidentinvaalit olivat viimeinen kerta, kun äänestän. Sen verran olen periaatteen mies. Jos joku kysyy, että miksi en äänestä, niin totean vaan siihen, että olen sen verran yrittäjähenkinen kaveri, että en koe parhaakseni äänestää.

Jos liikkuva myyntimies tästä kaikesta huolimatta äänestää edelleen Kokoomusta, on se merkki siitä, että ehkä olemme todella kaiken tämän kurituksen ansainneet; olemme ehkä työelämän tyhmin porukka, jos näin käy isossa mittakaavassa. Vain tyhmä äänestää sortajaansa. Itseäni ainakin oksettaa tästä lähtien ne taputukset olalle siitä, kuinka olemme tärkeä lenkki talouselämälle ja “puolianne kyllä pidetään… turvallisia kilometrejä”.”

Niko Nurminen http://nurminenniko.blogspot.fi/2012/10/paljon-puhutut-kilometrikorvaukset-osa.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>