Vantaa-pommi

Vantaa on Suomen velkaisin kaupunki


 Van­taa on Suo­men nel­jän­nek­si suu­rin kau­pun­ki, asuk­kai­ta on 205 000.

 Van­taal­la ei ole yh­tä sel­keää kes­kus­taa. Tär­keim­mät kau­pun­gin­osat ovat Myyr­mä­ki, Tik­ku­ri­la, Ha­ku­ni­la, Kor­so, Koi­vu­ky­lä, Ki­vis­tö ja Avia­po­lis. Lä­hi­vuo­sien suu­rin han­ke on rai­de­yh­teys len­to­ken­täl­le, jo­ka val­mis­tuu vuon­na 2015.

Van­taa on Suo­men vel­kai­sin kau­pun­ki. Sil­lä on mil­jar­din eu­ron ve­lat.

Van­taa käyt­tää kult­tuu­ri­pal­ve­lui­hin­sa vii­si mil­joo­naa eu­roa, mi­kä on 0,34 pro­sent­tia ko­ko 1,5 mil­jar­din eu­ron bud­je­tis­ta.

Kult­tuu­ri­ra­hois­ta hen­ki­lös­tö­ku­lui­hin me­nee 36 pro­sent­tia, vuok­riin se­kä sii­vous- ja vah­ti­mes­ta­ri­ku­lui­hin 31, avus­tuk­siin 18 ja toi­min­taan 14 pro­sent­tia.

 Ul­ko­puo­li­sis­ta toi­mi­jois­ta eni­ten avus­tuk­sia saa­vat Van­taan viih­de­or­kes­te­ri (132 000 eu­roa), Tans­si­teat­te­ri Raa­tik­ko (123 000), Teat­te­ri Van­taa (66 500) ja Il­mai­lu­mu­seo (52 000).

 Van­taan tai­de­mu­seon bud­jet­ti val­tion­osuuk­si­neen on 824 000 eu­roa. Van­taan kes­kus­hal­lin­to avus­taa Kan­sal­lis­oop­pe­raa 612 000 eu­rol­la.

HELSINGIN SANOMAT

 http://www.hs.fi/paivanlehti/kulttuuri/Vantaa+on+Suomen+velkaisin+kaupunki/a1350874644563

***

Duunarikaupungin erityiset ongelmat

”(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalla asuu selvästi vähemmän korkeasti koulutettua väestöä kuin vaikkapa naapurikaupunki Espoossa. Koko maassa 33 prosentilla 15 vuotta täyttäneestä väestöstä ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa. Vantaalla luku on korkeampi, 35,5 prosenttia.

Alhainen koulutustaso heijastuu moneen suuntaan, kuten Vantaan työvoimapolitiikan keskeisimpään ongelmaan, rakennetyöttömyyteen. Kaupungissa on yli 5 000 rakennetyötöntä.

Vantaalle tuli 1960-, 70- ja 80-luvuilla paljon perusduunareita, joiden koulutus oli tavallisesti pelkkä kansakoulu tai peruskoulu. Sittemmin kaupungista on siirtynyt paljon teollisuutta esimerkiksi Kiinaan ja muualle Aasiaan.

Kun paikkoja alkoi lähteä, monet perustyöntekijät jäivät varsin kapean osaamisen varaan. Samaan aikaan osaamisvaatimukset työelämässä ovat kasvaneet valtavasti: tänä päivänä esimerkiksi varastomiehen pitää osata ajaa trukkia, ymmärtää englannin kieltä ja hallita tietotekniikkaa. Pelkältä kansakoulupohjalta on vaikea oppia töitä, joita nyt on tarjolla.

Vantaan TE-toimiston johto on informoinut tilanteesta uutta kaupunginjohtajaa, ja huhujen mukaan kehitteillä on innovatiivisia ratkaisumalleja.”

VANTAAN SANOMAT

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/96614-duunarikaupungin-erityiset-ongelmat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>