Lamapommi

Piensijoittajan kokemuksia lamasta?
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=224038&tstart=50

“Taantuma määritellään makrotaloustieteessä usein tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämän määritelmän mukaan puoli vuotta ilman talouskasvua tarkoittaa siis taantumaa. Jos samaan aikaan esiintyy normaalia korkeampaa inflaatiota, syntyvää ilmiötä kutsutaan stagflaatioksi.” – Wikipedia

***

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=66495%3Aasiantuntijat-taantuma-uhkaa-suomea&Itemid=8

 

***

Mikko-Ville Määttä10.1.2014 21:54

”Vienti tökkäsi ensimmäisenä liian vahvaan markkaan, eikä ollut vientitukiin sponsoria. Energia- ja televerkkojen yksityistäminen nosti kuluttajahintoja. Korkotaso lähti huimaan nousuun. Kansalaisten ostovoima floppasi totaalisesti. Kaiken lisäksi Neuvostoliiton talous ajautui ongelmiin ja runsas vaihtokauppa hyytyi samassa rytäkässä.

Ajauduttiin nopeasti lamaan, joka olisi ollut seurauksiltaan koettuakin pahempi ilman markan devalvointia. Koiviston, Holkerin ja Suomen Pankin arviointivirhe kostautui raskaasti velkaantuneille yrityksille, joiden velat kasvoivat yhdessä yössä ja kassavirta katkesi lähes yhtä nopeasti. Yritysten sijaan päätettiin pelastaa pankit. Konkurssipesien omaisuus myytiin eniten tarjoavalle ja entiset yrittäjät jätettiin makselemaan vanhoja velkojaan.”

Korot jouduttiin ajamaan ylös, jotta kestämätöntä ECU-kytköstä voitiin puolustaa. Tälläisella toiminnalla on yleensä hyvin tuhoisa vaikutus talouteen. Samoin valuuttavarannot myytiin. Kyllä Suomen Pankki julkaisee aika raskauttavaa materiaalia:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…
Ensin siis korot tappiin, että firmat varmasti menevät konkkaan, että voidaan pitää pyhästä valuuttaputkesta. Sitten kun tajutaan että rahat loppuvat joka tapauksessa, devalvaatio hoitelee jäljelle jääneistä valuuttalainalliset. Helppoa. Miltä homma näytti:
Mentiin konkkaan:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…
Tultiin työttömiksi:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…
Koko systeemi joutui epätasapainoon:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…

Olisiko voinut mennä paremmin. Ainakin samaan olisi pitänyt päästä kuin Ruotsi:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki…

Entäs nyt, juuri kun tässä jutustelemme. No, kykypuolue demareineen on jostain syystä päättänyt yrittää samaa uudelleen. Tai ei oikeastaan ihan samaa, tällä kertaa se valuuttaputki on kierrossa euron muodossa. Nyt rahat eivät voi loppua kesken. Kuka osaa kertoa mikä tällä kertaa voi loppua?

Tuossa aiheeseen liittyvää matskua Tyhmyriltä:
http://tyhmyri.wordpress.com/2013/08/22/jarjeton-m…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>