Vientipommi

Tammikuun kauppatase 425M€ miinuksella
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=224066&tstart=50

Saksan talous jarruttaa
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/saksan+talous+jarruttaa/201209265323?ext=ltr

“Vienti on tavaroiden tai palveluiden myyntiä ulkomaille ja tuonti on vastaavasti ostamista ulkomailta. Kansantalouden tilinpidossa lasketaan viennin ja tuonnin perusteella kauppatase. Tuodessa tavaraa EU:n ulkopuolelta pitää muistaa, että tavarasta voi joutua maksamaan “tuontiveroa.”” – Wikipedia

***

Kuvio 1. Suomen BKT:n ja keskeisten kysyntäerien kehitys 2000-luvulla

lähde: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:YIydWA7kEI8J:www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_online/Documents/BoF_Online_01_2011.pdf+&hl=fi&gl=fi&pid=bl&srcid=ADGEESgbwSlA_qZIoPkSNhajIk8UBzOw-oASj0MIfw7qQ0QTTPFl2rv0V3F2pmBFsgQ-flOLK7LLvJGSTDfw_nf3H5G-RqBrpnz2KHZrOJotjaRqjEo_cfTZV_lp9ulPNXwg_rXbCp2K&sig=AHIEtbQx3SM9B7muiLoaUHZsjWnPt7hXCA

**
http://www.hs.fi/talous/Suomen+vienti+ei+ved%C3%A4++vaihtotase+k%C3%A4%C3%A4ntyi+miinukselle/a1305555697899

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/elektroniikkateollisuuden-synkka-nakyma-vienti-ei-veda-tuhansia-tyopaikkoja-lahtee

http://suuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/96863-suomen-vienti-ei-ved%C3%A4-ja-julkinen-talous-elvytt%C3%A4%C3%A4-velaksi

Selvitysmies Jorma Eloranta avaisi merkittäville investoinneille ohituskaistan, keventäisi palvelinkeskusten verotusta ja istuttaisi työnantajat ja palkansaajat neuvottelemaan työmarkkinoiden uudistuksista.

Vuorineuvos Jorma Eloranta luovuttaa tänään Investointeja Suomeen -raportin elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle ja työministeri Lauri Ihalaiselle.

Yhteensä 40 ehdotukseen kuuluu yhteisöveron alentaminen vähintään 0,5 prosenttiyksikköä vuodessa seuraavien kahdeksan vuoden ajan.

Tuotannollisten investointien kaksinkertaista poistomahdollisuutta Eloranta jatkaisi vuoden 2014 loppuun asti.

Tappiollisen yrityksen on saatava tappiota katetuksi myös aikaisempien vuosien, ei vain kymmenen seuraavan vuoden aikana kertyvistä voitoista.

Isojen palvelinkeskusten energiaverotusta ehdotetaan kevennettäväksi teollisuuden tasolle.

Eloranta kiirehtii myös infrastruktuuria koskevia linjauksia. Selvitykset kaasuputkesta Baltian ja Suomen välille, rautatiestä Pohjois-Suomesta Jäämerelle ja uuden lentorahtilentokentän perustamisesta Etelä-Suomeen pitäisi saada aikaan vielä tänä vuonna.

Vauhtia isoihin hankkeisiin

Eloranta ehdottaa merkittävien sijoitusten ohituskaistaa, joka tarkoittaisi vientiä luovien ja työllisyyttä vahvistavien suurinvestointien nopeutettua käsittelyä valtionhallinnossa, kunnissa ja maakunnissa.

Nopeuttamista voisi ehdottaa ulkomaisten investointien vauhdittamiseksi perustettava Investment Promotion Agency (IPA) tai investoija itse, ja asian ratkaisisi työ- ja elinkeinoministeriö.

IPA vastaisi yhdistetyn Invest in Finlandin ja Finpron myyntiorganisaationa ulkomaisten investointien houkuttelusta. Valtion varoja ei enää Elorannan sanoin “ripoteltaisi kansainvälistymisen edistämiseksi alueellisen tarmokkuuden perusteella”.

Mielenkiintoinen on ehdotus siitä, voitaisiinko Suomeen perustaa erityistalousalue Venäjältä ja/tai Kiinasta tulevien investointien saamiseksi.

Ei uusia veroja, kevennyksiä innovaatioille

Kaavailluista uraaniverosta ja päästökauppaa koskevasta windfall-verosta pitäisi Elorannan mielestä luopua.

Eloranta antaa tukensa sille, että yritykset voisivat tehdä tuntuvan verovähennyksen t&k-palkkamenoistaan. Hän keventäisi myös patenteista ja rojalteista kertyvien tulojen verotusta.

Veroetujen edelle hän pistää kuitenkin Tekesin toimintamäärärahojen turvaamisen.

Työrauha-asiat agendalle

Selvitysmies ehdottaa, että työnantajat ja palkansaajat alkavat jo lähiviikkoina neuvotella työmarkkinoiden uudistamisesta, työehtosopimusten aikatauluista riippumatta. Agendalle kuuluu esimerkiksi työrauhan vahvistaminen niin, että TES:n aikaisista lakoista päästäisiin eroon.

Neuvottelupöytään Eloranta istuttaisi aluksi teknologiateollisuuden, metsäteollisuuden ja palvelualojen osapuolet.

Työperäistä maahanmuuttoa hän edistäisi nopeuttamalla työlupien käsittelyä. Myös laki ulkomailta tulevan palkansaajan lähdeverosta pitäisi säätää pysyväksi.

Sitoutuminen on ykkönen

Kiireellisimmäksi toimenpiteeksi Eloranta nostaa poliitikkojen sitoutumisen talouskasvuun, yritysten investointien edistämiseen ja 200 000 uuden työpaikan luomiseen yksityissektorille lähivuosina.

Hallituksen pitää tehdä jo maaliskuun kehysriihessä päätöksiä ehdotuksista ja valmisteltava investointien kehitysohjelma hyväksyttäväksi viimeistään kesäkuussa.

Päättäjien vahtikoiraksi Eloranta perustaisi riippumattoman asiantuntijaryhmän, jolla on käytännön kokemusta yritysten investoinneista.

Työ- ja elinkeinoministeriö investointiselvityksen tavoitteena oli löytää toimenpiteitä, joilla vauhditetaan yritysten kilpailukykyä vahvistavia ja liiketoimintaa kehittäviä sijoituksia Suomeen.

Päivi Mykkänen/Kauppalehti

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201202118273

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>